Skip to main content

Seniorrejser til Sønderjylland forår 2022

Oplev vores nye rejsemål, det dejlige Sønderjylland. Denne landsdel er på mange måder en meget speciel del af Danmark. Det gælder både historien, kulturen og naturen. Ja selv det kulinariske og sproget adskiller sig en del fra resten af landet.

Grænselandet har netop i 2020 fejret 100 års dagen for Genforeningen og vi kommer tæt på flere symboler og begivenheder, som er med til at markere denne dag.

Naturmæssigt har Istiden skabt to meget forskellige sider af landsdelen. Mod øst er landskabet bakket og præget af dybe fjorde samt lerede skrænter med grønne bøgeskove, og mod vest er der helt fladt, og med sandjord der bedst egner sig til kartofler og nåletræer.

Vi bor på det luksuriøse hotel Alsik i Sønderborg. Det nybyggede hotel ligger midt i byen på Als siden, lige ud til det smukke Alssund, så der er ikke langt til hverken butikker eller cafeer.

På vores udflugter skal vi rundt til nogle af landsdelens mest seværdige og specielle steder. På Sønderborg slot skal vi opleve den store specialudstilling i anledning af Genforeningen og vi skal selvfølgelig også forbi Gråsten Slot. Vi mærker for alvor historiens vingesus, når vi besøger Frøslev lejren og Danmarks ældste by – idylliske Ribe. Både idyl og romantik er der masser af i Møgeltønder og vi skal da heller ikke snydes for et besøg på Schackenborg slot, hvor vi får rundvisning i de kongelige gemakker.

Sidst men ikke mindst skal vi helt ud vest på – så langt man kan komme. Her ligger Vadehavet, som er et UNESCO World Heritage Site på grund af den enestående og storslåede natur. Naturen gør området til Nordeuropas største spisekammer for trækfugle. Herude skal vi besøge vadehavsøen Rømø, med Europas bredeste sandstrand.

Se mere om hotellet, ugens program og datoer herunder. 

Søg rejse

Din rejse starter fra din kommune

Vores koncept

Ugens program

Afrejse

Afgang med bus fra din valgte kommune hvorfra vi kører mod Jylland. Undervejs bliver der kaffestop og mulighed for at købe noget frokost. Ved Kolding fortsætter vi sydpå af den gamle hovedvej, og passerer blandt andet den gamle grænse nord for Christiansfeld. Det var her, Kong Christian d. X. red over grænsen på sin hvide hest, den 10. juli 1920. Senere passerer vi domkirkebyen Haderslev og fjordbyen Aabenraa, inden vi kører ud over Sundeved. Snart øjner toppen af Dybbøl Mølle og Hotel Alsik , som skal være vores base de næste 4 nætter.

Udflugter

Dybbøl og Gråsten (inkl. frokost)

Vi starter oplevelserne i Sønderjylland, med at besøge Sønderborg Slot, som ligger lige ved indsejlingen til byen. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig. I anledning af 100 året har slottet en stor særudstilling om Genforeningen, og museets kyndige rundviser søger for, at gøre historien levende for os.

Lige uden for Sønderborg venter der endnu mere spændende historie. Her ligger Dybbøl Mølle og de mange skanser som blev brugt under slaget i 1864. Den trange mølle egner sig ikke til gruppebesøg, men vi gør selvfølgelig stop, og der vil være mulighed for at tage billeder og høre lidt om historien, inden vi begiver os over mod skanserne. Fra disse højt beliggende skanser er der en formidabel udsigt ud over Sønderborg, Alssund og udmundingen af Flensborg Fjord, og man fornemmer levende den helt specielle stemning på dette historiske sted.

Efter en dejlig sønderjysk frokost besøger vi Gråsten slotshave. Når man siger Gråsten, så tænker de fleste nok automatisk på æbler og den kongelige families slot. Begge dele skal vi ind og kigge nærmere på. Vi kan ikke komme ind på selve slottet, men en af slottes ansatte vil vise os rundt i den store park, og i haven med de berømte Gråsten-æbler.

Som noget helt nyt har kongehuset nu åbent for adgang til deres store køkkenhave, hvor vi også får en lille rundvisning.

 

Sønderborg slot blev grundlagt som borg i første halvdel af 1200-tallet, samtidigt med at man anlagde købstaden Sønderborg. I 1550 startede Kong Christian den 3. en større ombygning, som gjorde borgen til et firefløjet slot med riddersal og slotskirke. Siden har det haft en omtumlet skæbne, indtil det i 1921 blev en del af det nye Museum Sønderjylland.

Dybbøl Mølle er nok landsdelens største ikon, men egentlig er møllen hverken særlig gammel eller særegen. Møllen står på toppen af Dybbøl Banke, og har derfor altid været et let og godt mål for angribende soldater. Den første mølle blev opført i 1744 og brændte i 1800. Den nuværende mølle er nummer 5 i rækken og blev opført i 1936. Dybbøl Skanse bestod af i alt 10 mindre skanser og udgjorde sammen med Dannevirke og Fredericia, nogle af datidens vigtigste forsvarsværker.

Gråsten slot startede i 1500-tallet med at være et lille jagtslot. Opførelsen af det nuværende slot blev påbegyndt i 1759 og det var her H.C. Andersen skrev ”Den lille pige med svovlstikkerne”, efter sigende under et af slottes stadigt eksisterende egetræer. I 1935 fik Frederik den 9. og kronprinsesse Ingrid slottet i bryllupsgave, og siden da har den kongelige familie altid anvendt slottet som sommerresidens.

Møgeltønder og Frøslevlejren (inkl. frokost)

Denne dag skal vi ud i Danmarks syd-vestligste hjørne. For rigtigt at fornemme kontrasterne mellem øst- og vestSønderjylland, starter vi dagen, med at køre vestpå ad en af Sønderjyllands smukkeste strækninger, nemlig den bakkede og bøgeskov klædte vej langs Flensborg fjord. Dette er en kæmpe kontrast til det totalt flade landskab vi møder ude i Tøndermarsken. Her er der hverken træer eller huse så langt øjet rækker, og ved Det Fremskudte Dige fornemmer man, hvordan den barske natur ind i mellem kan true dette specielle hjørne af landet. Herude i det forblæste sydvest-Sønderjylland skal vi besøge en af Danmarks mest idylliske byer – Møgeltønder. Den lille by har nok landets flotteste brostensbelagte hovedgade, med masser af gamle huse og smukke stokroser. Ellers er byen mest kendt for Schackenborg, det kongelige slot, som stadig fungerer som ekstra residens for Prins Joachim og Prinsesse Marie. Vi får en guidet rundvisning på slottet, både indendørs og udendørs.

Vi spiser dagens frokost på kroen i grænsebyen Rudbøl. Byen, hvor husene på den ene side af gaden ligger i Danmark, imens de på den modsatte side af gaden ligger i Tyskland.

Sidst, men ikke mindst, skal vi på en spændende tur til Frøslev-lejren. Denne var under 2. verdenskrig tyskernes interneringslejr og her sad flere tusinde danskere indespærret i krigens sidste år. I dag bruges lejrens mange barakker til flere forskellige formål. Blandt andet har Nationalmuseet en historisk udstilling, som vi skal ind og kigge på.

Det Fremskudte dige blev opført i 1979-81, parallelt med det gamle Højer Dige, for at beskytte Tønder og det omkringliggende land imod stormfloder og oversvømmelser. Det godt 12 km lange dige forsætter ned over grænsen, og med digets opførelse opstod Tøndermarsken, et 2500 ha. stort fredet område.

Schackenborg Slot drives i dag af Schackenborg Fonden, og har igennem generationer haft en tæt tilknytning til Kongehuset. I 1978 valgte den sidste Lensgreve - Hans Schack d. 6. - at overdrage slottet til Prins Joachim, som flyttede ind i 1993. Slottet var da ret forfaldent, og ved brylluppet med Prinsesse Alexandra i 1995, fik parret en folkegave der var øremærket til istandsættelse af slottet.

Frøslevlejren blev bygget af tyskerne på dansk opfordring, i forsøget på at hindre tyskerne i at deportere danskere til tugthuse og kz-lejre i Tyskland. Den blev bygget til at huse 1500 fanger, men i krigens sidste måneder nåede man helt op på 5500 fanger. Efter krigen blev lejren omdøbt til Fårhuslejren, og blev i forbindelse med retsopgøret brugt som interneringslejr af såkaldte landssvigere.

Ribe og Rømø (inkl. frokost)

Danmarks ældste by, Ribe - er et af målene på denne tur. Byen er kendt for sin helt specielle atmosfære, og for den meget flotte domkirke, hvis store firkantede tårn ses milevidt omkring i det flade marsklandskab.

Med tårnet i baggrunden standser vi først ved Kammerslusen, 6 km udenfor byen. Den imponerende sluse sikrer Ribe imod stormfloder fra Vesterhavet, og sørger for at Ribe å kan skylle ud i Vesterhavet, således at småbåde har mulighed for at sejle ind og ud af byen. Vi skal selvfølgelig ind og se den imponerende domkirke. Der er også tid til at vandre lidt rundt i den hyggelige gågade, med alle de charmerende gamle bindingsværkshuse, inden vi spiser frokost et hyggeligt sted.

Senere på dagen skal vi ud på Rømø, den største af vadehavsøerne. Den ligger langt ude i Nordsøen, men blev i 1948 forbundet med fastlandet af en godt 9 km lang dæmning. Strækningen mellem fastlandet og øen er en del af Nationalpark Vadehavet og blev i 2014 optaget på UNESCOS Verdensarvs liste. Vadehavet oversvømmes 2 gange dagligt af tidevandet, og herude myldrer det med sandorme, krabber, hesterejer og muslinger, så det er derfor et sandt eldorado for alverdens trækfugle.

På den nordlige del af øen skal vi ind og besøge Kommandørgården, en af Rømøs flotteste gårde fra hvalfangertiden. I dag er det en afdeling af Nationalmuseet og gården er et fantastisk tidsbillede af livet på øen i 1700-tallet. Lige ved siden af ligger Danmarks mindste bevarede skole, en fredet bygning med kun 1 klasseværelse. Sidst på eftermiddagen kører vi ud til Nordeuropas bredeste sandstrand ved Lakolk. Hvis vejret tillader det, kører bussen helt ned på stranden, inden vi gør dagens sidste stop og prøvesmager det berømte sønderjyske kagebord.

Vikingerne grundlagde Ribe allerede i 700-tallet og i 800-tallet anlagde Ansgar den første kirke. Den nuværende domkirke blev bygget i 1100-tallet og indviet i 1250. Tidligere var Ribe en af landets største havnebyer, men efterhånden som indløbet sandede til, gik det stærkt tilbage med skibsfarten. Oversvømmelser ved stormfloder har altid præget byen. En af de værste katastrofer var Den Anden Store Manddrukning i 1634, hvor vandet steg 6,1 meter over dagligt vande. Indeni kirken ses et mærke hvor vandet stod 1,7 meter over kirkegulvet.

Rømø er en såkaldt barreø, dannet på grundlag af en sandbanke, som i årenes løb er blevet større og større. Første gang verden hører om Rømø er i 1190, under navnet Rimma, som betyder langstrakt forhøjning. Øen har altid erhvervet sig ved fiskeri og skibsfart. Rømøs storhedstid var i starten af 1700-tallet, hvor mange af øens skibskyndige mænd var kommandører (kaptajner) på hollandske og tyske hvalfangerskibes togter, ved Grønland og Svalbard. En af øens bedst kendte kaptajner er Peter Mærsk Møller, født i 1836, som sammen med sin søn Arnold Peter Møller grundlagde rederiet A.P Møller – Mærsk A/S. I dag er der stadig en del fiskeri, men efter at dæmningen blev bygget er turismen blevet øens hovederhverv, med ca. 2,5 millioner overnatninger om året. Langt de fleste er tyske sommerhusturister.

 

Hjemrejse
Inden vi sætter kurs mod Sjælland, kører vi over grænsen til Tyskland, og der vil være mulighed for, at handle billigt ind i en af grænsebutikkerne.

Ret til ændringer forbeholdes.

Dagsprogram fremsendes ca. 3 uger før afrejse.

For yderligere information og bestilling – ring:  27313705 eller send en mail til: info@bellarejser.dk

Vigtigt: For at alle kan få det optimale ud af turen, kræver vi, at man på rejsen er 100% selvhjulpen. Det vil bl.a. sige at man selv skal kunne bære sin kuffert, og man skal kunne gå på trapper og brosten, og i øvrigt følge med på udflugternes gåture i et nogenlunde tempo. Vores rejseleder skal varetage hele gruppens behov, og kan desværre ikke hjælpe og assistere ved individuelle behov. 

Hotel

Steigenberger Alsik Hotel & Spa

Vi bor på det flotte 4-stjernede hotel Alsik, der ligger centralt i Sønderborg, direkte ud til Alssund. Fra Sønderborgs havnefront er der en vidunderlig udsigt over sundet, byen og det omkringliggende landskab og ikke langt fra hotellet, er der både butikker, caféer og restauranter.

Det nyåbnede hotel regnes for at være et af Danmarks mest indbydende og spændende hoteller, og er kendetegnet af sit smagfulde, topmoderne nordiske design, kreeret af den berømte arkitekt Frank Gehry.

Hotellet byder på en kæmpe spa, pool og fitness afdeling med over 60 forskellige spa- og wellness oplevelser, fordelt på 4500 kvm i 4 etager.

Alle værelser på Hotel Alsik byder på en unik kombination af komfort, hygge og nordisk elegance. De har alle store gulv-til-loft vinduer, badeværelse med douche og hårtørrer, safeboks, svaleskab med gratis kildevand, aircondition/varme, satellit-tv og kaffe/ the faciliteter.

Hotel Alsik har 5 typer værelser. Vælg mellem:

• Dobbeltværelser

• Dobbeltværelser Premium (beliggende på 8. – 15. etage)

 •Junior Suiter (beliggende på 2. – 9. etage)

• Enkeltværelser

• Enkeltværelser Premium (beliggende på 8. – 15. etage)

Se nærmere information om hotellet her: www.alsik.dk

 

Brochure

Her finder du vores Sønderjyllands brochure.
Skulle du opleve problemer, eller vil du gerne have vores brochure tilsendt med post - kan du kontakte os her

Afgange og priser

DatoRejsemålLedige pladserFra pris
22/5Forårstur til Sønderjylland fra HillerødMere end 86.495,-Bestil
29/5Forårstur til Sønderjylland fra GuldborgsundMere end 86.495,-Bestil